Taki ze mnie pieczychlebek

Jakiś czas temu podjęłam się wyzwania i postanowiłam sama piec chleb. Lubie być świadoma tego co jem i podczas produkcji chleba wiem, że to jaki on będzie zależy tylko ode mnie. I tak sobie eksperymentuje z różnymi przepisami. Już taki ze mnie pieczychlebek 😛

Nie taki zwykły, a raczej niezwykły chleb 🙂

Dziś podam Wam przepis na chleb z ziarnami, który uwielbiam z kilku prostych powodów. Po pierwsze jest on mega prosty i szybki w przygotowaniu, nie wymaga drożdży, bez konieczności wyrabiania i poradzą sobie z nim osoby, które nigdy chleba nie piekły. Po drugie jest on bardzo smaczny i po trzecie, ale jakie trzecie jest on mega pożywny. Nadaje się dla osób nietolerujących gluten. Więcej na temat glutenu postaram się napisać w innym wpisie.

Potrzebne składniki na jeden bochenek:

90 g ziaren siemienia lnianego

135 g nasiona słonecznika

65 g pestek dyni ( możecie użyć migdałów lub orzechów laskowych)

200g mąki gryczanej ( ze względu na charakterystyczny smak mąki gryczanej zamiennie można użyć mąki orzechowej albo migdałowej)

1 łyżeczka soli

1 łyżka syropu klonowego (zamiennie możesz użyć miód, stewia)

4 łyżki oliwy

350 ml wody

Wykonanie:

W jednym naczyniu mieszamy ze sobą suche składniki. W drugim mieszamy wszystkie płynne tj.: oliwę, wodę i syrop klonowy. Następnie połączyć składniki z obu naczyń i dokładnie wymieszać. Powstała masa będzie gęsta, niezwarta. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli masz formę sylikonową też się nada) dokładnie ją ugniatając. Pozostawiamy masę minimum 2 godz, najlepiej na całą noc. Po tym czasie masa stanie się zwarta. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni i pieczemy chleb przez 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy chleb z piekarnika, wyciągamy z foremki i odwracamy na drugą stronę, umieszczając na kratce piekarnika, ponownie wstawiając do pieczenia na 35-40 minut. Po upływie tego czasu chleb należy uderzyć od spodu gdy usłyszymy głuchy dźwięk chleb jest gotowy. W przeciwnym wypadku wstawiamy go jeszcze na 5-10 minut do piekarnika. Jak widać na załączonych zdjęciach dodałam jeszcze żurawinę (dosłownie garstkę), miałam pod ręką, ale nie jest wymagana.

chleb Ziarenko

chleb Ziarenko

Pani Witaminka administrator

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *