ciasto z dyni

Sezon na dynie trwa w najlepsze. A jeszcze jak dostajesz dynie w prezencie to oprócz uśmiechu na twarzy w głowie rysuje się 100 pomysłów na pyszne dania z dynią w roli głównej. I tak z nadchodzącym weekendem obudziła się we mnie ochota na jakieś mega dobre i sycące ciacho. To ciasto dyniowe możemy robić w różnych wersjach. Ja dziś zaprezentuję wersję wzbogaconą o masę twarogową z nutą cynamonu. Muszę jednak przyznać że bez masy też jest pyszne i pasuje idealnie na leniwe niedzielne poranki z ulubioną kawką.

Mam tylko jedną uwagę, że w trakcie pieczenia zaczarujecie cały dom ulatniającym się zapachem z piekarnika. Natomiast smakiem zauroczycie wszystkich członków rodziny i znajomych. To ciasto idealnie sprawdzi się na wszelakich rodzinnych imprezkach jak i również w domowym zaciszu kiedy dopadnie cię ochota na coś słodkiego.

ciasto z dyniSkładniki:

Ciasto

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 230 g surowej dyni
  • 20 ml oleju roślinnego bądź roztopionego masła klarowanego
  • 2 jajka
  • 100 – 120 g  erytrolu lub ksylitolu
  • 1 garść płatków migdałów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Masa twarogowa

  • 200 g twarogu chudego bądź półtłustego
  • 1-2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 ml jogurtu naturalnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
Nagrzewamy piekarnik do 150 st.
Ubijamy białka na pianę. Do ubitej piany stopniowo dodajemy słodzik i olej oraz żółtka. Do gęstej masy jajecznej dodajemy uprzednio startą na tarce dynię. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszę do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną. Mąkę przesypujemy do masy jajecznej z dynią dodajemy płatki migdałowe, cukier waniliowy oraz cynamon i wszystko dokładnie mieszamy.
Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie mała prostokątna) i wkładamy do piekarnika.Pieczemy ok 55 minut- sprawdzając pod koniec patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Masa twarogowa
Twaróg miksujemy ze słodzikiem, jogurtem naturalnym i cynamonem na gładką masę.
Odstawiamy do lodówki.

Po upieczeniu ciasto wyciągamy  z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
Gdy będzie już zimne, kroimy je na pół, jedną warstwę smarujemy masą z twarogu, przykrywamy drugą.
Tuż przed podaniem na wierzch ciasta kładziemy łyżeczkę ulubionej konfitury.

Ciasto dyniowe najlepiej smakuje jak jest lekko schłodzone.

ciasto z dyni

Pani Witaminka administrator

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *