dietetyczne ciasto z marchwi

Dziś wielki dzień wszystkich mężczyzn o imieniu Piotr i Paweł:), a że wśród znajomych jest kilku to nie mogło się obejść bez ciasta. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła czegoś pożywnego 😀 . Wybór padł na ciasto marchewkowe. Ponieważ takie imieniny nie zdarzają się często trochę wzbogaciłam oryginalną wersję ciasta i dodałam krem. Wersja bez kremu również jest pyszna :).
a
a

Ciasto Marchewkowe to doskonałe źródło beta-karotenu. A wiadomo nie od dziś, że beta-karoten to sprzymierzeniec pięknego i zdrowego odcienia skóry, a także doskonale utrwala opaleniznę. Beta-karoten inaczej prowitamina A jest niezbędnym związkiem potrzebnym do wytworzenia przez nasz organizm witaminy A.
a

Ciasto Marchewkowe to idealna propozycja do popołudniowej kawki. Dzięki takim dodatkom jak cynamon, imbir, migdały z powodzeniem odnajdzie swoje miejsce na świątecznym stole.

a

a

dietetyczne ciasto z marchwi

Składniki:

  • ok 4 sztuki średnich marchwi (ok 400g)
  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki miodu (można użyć więcej jeśli chcę aby ciasto było słodsze)
  • 2 łyżki oleju kokosowego ( z powodzeniem również możemy użyć oleju rzepakowego)
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • ok 60-70 g migdałów ( można zastosować również orzechy włoskie)

Krem

  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki miodu
  • do posypania migdały, żurawina

 

Przygotowanie:

  • Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Jajka rozbijamy, rozdzielając białka od żółtek. Następnie z białek ubijamy pianę do której dodajemy szczyptę soli, żółtka.
  • Ciągle mieszając dodajemy stopniowo startą marchew i mąkę. Do tak przygotowanej masy dodajemy cynamon, imbir oraz proszek do pieczenia.
  • Migdały rozbijamy za pomocą tłuczka na drobne kawałki i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy olej kokosowy i miód. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Piekarnik ustawiamy na 160-170 stopni z termoobiegiem. Formę do pieczenia smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego posypujemy płatkami owsianymi.
  • Ciasto wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 1 godziny. Po upływie tego czasu uchylamy piekarnik i pozostawiamy ciasto jeszcze przez 20 minut. Następnie blachę wyciągamy i zostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia.
  • W przypadku wersji z kremem do miski przekładamy serek, dodajemy miód i dokładnie mieszamy aby powstała jednolita masa. Tak przygotowanym kremem równomiernie pokrywamy górną warstwę ciasta i sypiemy migdałami i żurawiną.

dietetyczne ciasto z marchwi

Pani Witaminka administrator

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *