domowe mleko kokosowe

Od pewnego czasu nie spożywam mleka krowiego. Jednak sen z powiek spędzała mi myśl o kawie, którą kocham nad życie i nie wyobrażam sobie aby poranek mógł się rozpocząć bez jej towarzystwa. Idealnym rozwiązaniem okazało się wykorzystanie mleka roślinnego. Kawka z mlekiem kokosowym okazała się strzałem w 10 🙂 . I szczerze mówiąc nie wiem czemu wcześniej nie wpadłam na ten pomysł. Jednak mleko kokosowe z puszki często zawiera konserwanty, sztuczne dodatki, a i cena też często pozostawia wiele do życzenia. Dlatego postanowiłam robić własne mleko kokosowe. O mamusiu jak ja się zaskoczyłam, że to takie łatwe, proste i szybkie. Mmm, a zapach unoszący się podczas przygotowywania mleka jest cudowny.

Właściwości jakie posiada mleko kokosowe

Dodatkowo mleko kokosowe bogate jest w błonnik, magnez, potas, fosfor, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Ponadto dzięki obecności średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych (MCT) ich wchłanianie jest szybsze co powoduje, iż bezpośrednio trafiają do żyły wrotnej, stając się doskonałym źródłem energii. Mleko kokosowe to doskonała alternatywa dla osób borykających się z nietolerancją laktozy bądź będących na diecie wegańskiej. Dzięki właściwością bakteriobójczym, grzybobójczym oraz wirusobójczym jest idealny dla osób z problemami trądzikowymi. Pomaga w łagodzeniu objawów.

 Do przygotowania mleka kokosowego potrzebujesz:

 

domowe mleko kokosowe

 

200 g wiórków kokosowych

ok 2 l wody

sitko, gaza opatrunkowa

Wiórka przekładamy do miski, zalewamy gorącą wodą tak aby przykryły je całe. Wszystko miksujemy blenderem na wysokich obrotach przez ok 3-5 min. Sitko umieszczamy na misce. Przygotowaną masę przekładamy na sitko i dokładnie wyciskamy. Gotowe!!! Tak ten biały płyn to nic innego jak pyszne, pachnące mleko kokosowe.

 

Można wykorzystać jako samodzielny napój, także do przygotowania wegańskich słodkości np. kremówek jaglanek, jako baza do koktajli, potraw kuchni azjatyckiej no i oczywiście jako zabielacz do kawki 🙂 . Idealnie sprawdza się jako główny składnik sosów z dodatkiem orientalnych przypraw, do przygotowania kaszy jaglanej czy owsianki. Jak widzisz wykorzystywanie mleka kokosowego niesie za sobą wiele plusów. Dodatkowo walory smakowe jakie dostarcza nam ten płyn są niekwestionowane.

Jestem ciekawa czy Tobie posmakowało domowe mleko kokosowe. 🙂

Nazwa produktu: Domowe mleko kokosowe
Od:
Opis: Można wykorzystać jako samodzielny napój, także do przygotowania wegańskich słodkości
Typ: Zdrowie
Image:
Domowe mleko kokosowe
Opublikowano:
Czas na przygotowanie przepisu: 3 minut
Czas przygotowania: 15 minut
Całkowity czas: 18 minut
Wartości odżywcze: 62
Porcje: 10
Składniki: wiórka kokosowe, woda,
Instrukcja:

5 gwiazdek
5 opinii

Pani Witaminka administrator

1 komantarz

///////////////

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *