kaszotto z kurczakiem i jarmużem

Moda na jarmuż ciągle trwa i bardzo z tego powodu się cieszę. Warzywo to zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych. Oprócz dużej dawki witaminy C w jarmużu możemy znaleźć witaminę E, beta-karoten, potas oraz wapń. W kuchni idealnie sprawdzi się praktycznie w każdej postaci, można dodawać go do zup, smażyć, dusić dodawać jako jeden ze składników koktajli, nic nie stoi na przeszkodzi aby jadać go również w postaci surowej np. sałatek. U mnie w domu ostatnio panował jarmużowy tydzień 🙂 nie obeszło się bez pysznych koktajli, smacznej zupy i sycącego kaszotto :), na które wrzucam przepis.

Kaszotto to idealna propozycja dla osób, które nie lubią spędzać zbyt długo czasu w kuchni. Wrzucasz wszystko do jednego garnka i gotowe. Prosto, szybko i pysznie tą zasadą można się kierować robiąc tego typu potrawę.

kaszotto z kurczakiem i jarmużem

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 100 g kaszy owsianej ( można użyć innej kaszy)
  • 1 mała cebula
  • 1 por
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 80 g jarmużu
  • 1 łyżeczka oleju
  • pieprz, sól

a

Przygotwanie

Pierś dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, łyżeczkę kurkumy i dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Na dużej patelni podgrzewamy olej, wsypujemy kaszę i podsmażamy ok 2 minut. Następnie cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kaszy, po chwili dodajemy pokrojonego pora. Wszystko smażymy przez ok 5 minut do momentu gdy warzywa się zeszklą.

Do kaszy z warzywami dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, mieszając co jakiś czas, smażmy całość przez kilka minut.

Po podsmażeniu kurczaka stopniowo dodajemy wywar warzywny. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu na ok 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy kasza będzie miękka dodajemy dokładnie umyty i pokrojony jarmuż. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok 5 minut do chwili aż jarmuż będzie miękki.

kaszotto z kurczakiem i jarmużem

 

Wartość odżywcza 1 porcji :

Energia: 274,5 kcal
Białko: 28,7 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 23 g

Nazwa produktu: Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
Od:
Opis: Kaszotto to idealna propozycja dla osób, które nie lubią spędzać zbyt długo czasu w kuchni. Wrzucasz wszystko do jednego garnka i gotowe.
Typ: Dania Głowne
Image:
Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
Opublikowano:
Czas na przygotowanie przepisu: 5 minut
Czas przygotowania: 30 minut
Całkowity czas: 35 minut
Wartości odżywcze: 20
Porcje: 10
Składniki: pierś kurczaka, jarmuż, danie jednogarnkowe,
Instrukcja:

5 gwiazdek
5 opinii

Pani Witaminka administrator

2 komentarzy

///////////////
  1. nicki

    cześć

    który bulion warzywny z obecnych na rynku polecasz?

    1. Pani Witaminka

      Kostki rosołowe to przede wszystkim sól, wzmacniacze smaku i tłuszcz utwardzony.
      Ja osobiście polecam domowy wywar warzywny. Robiąc taki wywar kontrolujesz ilość soli, a i aromat nie umywa się do tego z kostki. Po przygotowaniu większej ilości można go zamrozić. Innym rozwiązaniem są domowy bulion, ugotowane warzywa blendujesz z przyprawami, a powstałą pastę przechowujesz w lodówce albo dzielisz na mniejsze porcje i wkładasz do zamrażalki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *