właściwości kurkumy

Kurkuma dzięki swoimi właściwością prozdrowotnym wspomaga nasz układ odpornościowy oraz pomaga w walce z niektórymi chorobami.Kilka słów o samej kurkumie. Nie chcę Was zanudzać naukowymi definicjami więc postaram się wprost sposób przedstawić kilka faktów na temat kurkumy.

Czym jest kurkuma?

Ostryż długi zwany także ostryżem indyjskim, szafranem indyjskim to roślina należąca do imbirowatych. To właśnie z kłącza tej rośliny wydobywa się żółto-pomarańczowy proszek jakim jest kurkuma. Charakteryzuje się lekko pikantnym smakiem i delikatnie korzennym zapachem. Prócz swoich walorów smakowych kurkumę wykorzystuje się w wieloraki sposób przede wszystkim jako barwnik w przemyśle tekstylnym, ale także jako barwnik żywnościowy pod symbolem E-100(jak widzicie nie wszystkie oznaczenia E oznaczają konserwanty) która jest dodawana m.in. do musztard, produktów mlecznych czy wypieków.

Właściwości prozdrowotne kurkumy zawdzięczam przede wszystkim związkowi zwanemu kurkuminą. Jest to jeden z największych przeciwutleniaczy o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciw-bakteryjnym, oczyszczającym oraz na co wskazuje co raz więcej badań ma działanie antynowotworowe.

W czym kryje się antynowotworowa moc kurkumy?

Właściwości przeciwrakowe kurkumy obejmują różne mechanizmy komórkowe, między innym osłabiają wzrost komórek nowotworowych, a także śmierć komórek raka. Inne badania naukowe wykazują, iż kurkuma wykazuje bardzo podobne działanie do leków przeciwnowotworowych. Przy czym leki te wykazują szereg skutków ubocznych. Natomiast kurkumina posiada ogromne właściwości stymulujące naszą odporność. Ponadto jak wskazują badania są dowody na to, że kurkumina wnikając do komórek nowotworowych (np. raka piersi) niszczy je. Są również dowody na to, że stosowanie kurkumy podczas chemioterapii wspomaga jej działanie powodując uwrażliwienie komórek nowotworowych na działanie chemioterapii.

właściwości kurkumyKurkuma naturalny lek przeciwnowotworowy

Działanie przeciwzapalne kurkumy jest następnym czynnikiem stanowiącym temat licznych badań nad tą substancją. Wg badań kurkumina zawarta w kurkumie hamuje procesy zapalne w przybliżonym stopniu jak niesterydowe leki przeciwzapalne np. ibuprofen. To dobra informacja dla osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów. Dodawanie kurkumy codziennie do potraw może stanowić dodatkową pomoc w łagodzenie bólu.

Jeśli chodzi o działanie prozdrowotne na tym nie koniec. Kurkuma, a ściślej mówiąc kurkumina wykazuje silne działanie przeciwutleniające (chroni organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników).

Jakie jeszcze właściwości ma kurkuma ??

Dzięki swoim właściwością leczniczym kurkuma wykorzystywana jest w takich schorzeniach jak kamica żółciowa, schorzenia wątroby, stanów zapalnych, układu żółciowego. Dobra wiadomość dla Pań 🙂 i dla wszystkich, którzy dbają o dobrą linie. Ponieważ kurkuma wspomaga metabolizm oraz zapobiega odkładaniu się tłuszczu. Dodatkowo kurkuma ułatwia trawienie i przyswajanie składników pokarmowych oraz reguluje perystaltykę przewodu pokarmowego. Dodając ją do potraw podczas diety wspomagasz proces odchudzania :).

Jej działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne doceniane jest przez Hindusów, którzy posypują kurkumą rany aby przyśpieszyć proces gojenia ran.

Jak widać zalet kurkumy nie widać końca i co chwila pojawiają się nowe informacje o jej pozytywnym wpływie na ludzki organizm. Pisząc ten artykuł chciałam zwrócić uwagę przede wszystkim na prozdrowotne właściwość kurkumy. Należy jednak pamiętać, iż z powodu słabej wchłanialności z przewodu pokarmowego, słabej rozpuszczalności w płynach ustrojowych oraz niską biodostępność nie możemy mówić, że jest lekarstwem na wszystkie nasze dolegliwości. Co ważne ciągle są prowadzone badania co do zwiększania biodostępność oraz skuteczności działania kurkumy na nasz organizm.

Jak zwiększyć przyswajalność kurkumy?

Jest kilka sposobów aby zwiększyć przyswajalność kurkumy. Do takich domowych sposobów możemy zaliczyć dodawanie czarnego pieprzu albo ostrej papryki, a to za sprawą zawartej w tych przyprawach piperyny, która zwiększa biodostępność.

Gdzie kupić i jak stosować kurkumę?

Polacy w większości kurkumę spożywają w postaci mieszanki przypraw zwanych CURRY to właśnie kurkuma odpowiada za żółty kolor przyprawy. Jednak zawartość kurkumy w tej mieszance to zaledwie 20%. W sklepach od dłuższego czasu możemy też nabyć czystą kurkumę w postaci żółtego proszku, a w dobrych sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy kurkumę w postaci korzenia. Ja osobiście zwracam też uwagę na pochodzenie kurkumy. Staram się wybierać ją z ekologicznych upraw i najlepiej aby była ze Sri Lanki (moim zdaniem najlepszy wybór biorąc pod uwagę panujący tam klimat i jakość gleby).

Jak możecie zauważyć sami kurkuma posiada wiele dobroczynnych działań na nasz organizm. Warto aby znalazła miejsce w grupie przypraw, które codziennie stosujemy w naszej kuchni. Myślę, że niewielka zmiana w postaci szczypty przyprawy w codziennym jadłospisie może przynieś mnóstwo prozdrowotnych korzyści dla naszego zdrowia .:)

Pani Witaminka administrator

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *