pulpety z kaszy gryczanej w sosie pomidorowym

Przed Wami kolejny pomysł na zdrowy i pyszny obiad 🙂

Dziś główne skrzypce gra nie byle kto. Kasza gryczana obok kaszy jaglanej należą do moich faworytek wśród kasz. Gdy byłam mała babcia często przyrządzała moje ulubione danie gulasz z kaszą. Obecnie uwielbiam ją w lżejszej wersji np. z dodatkiem warzyw. Tak wersja jest idealna na drugie śniadanie.

Przyglądając się bliżej – kasza gryczana to doskonałe źródło białka. Jest bogata w takie aminokwasy ja lizyna i tryptofan. Ponadto gryka wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B takich jak : B1, B2, B3 oraz takich pierwiastków jak fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, kobalt, miedź, cynk. Dodatkowo kasza gryczana posiada właściwości odkwaszające nasz organizm, jest dobrym źródłem błonnika i co ważne nie zawiera glutenu, a więc może być spożywana przez osoby chore na celiakię oraz przez osoby z wykazujące nietolerancję na gluten.

Dlatego dziś postanowiłam, że kasza nie będzie jako dodatkiem, ale głównym składnikiem dania. Pulpeciki z kaszy gryczanej w sosie pomidorowym to doskonały pomysł na pyszny bezmięsny obiad. U mnie od niedawna jest przebojem. Wszyscy się zachwycają. Co ważne, to danie można przygotować z kaszy, która została nam z poprzedniego dnia – ekonomicznie, zdrowo:) Czego chcieć więcej?? 🙂

pulpeciki z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej
  • 1,5 cebuli
  • 240 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki siemienia lnianego (mielonego)
  • 3 płaskie łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego, 0,5 łyżeczki curry, 1 łyżeczka czarnuszki, 2 łyżeczki czubrycy

Sos pomidorowy:

  • 800 g pomidorów ( może również zostać użyty przecier z pomidorów)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz,sól, bazylia, kozieradka

a

a

a

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy (najlepiej dzień wcześniej), przerzucamy do dużej miski aby przestygła. Cebulę, czosnek kroimy drobno i podsmażamy chwilę na odrobinie oleju. Ser feta rozdrabniamy dokładnie i dodajemy wraz z cebulką do kaszy.

Dodajemy mąkę i zmielone siemię lniane oraz oliwę i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Z gotowej masy formujemy pulpeciki, które umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C wsadzamy uprzednio przygotowane pulpeciki z kaszy gryczanej i pieczemy przez ok 30 min.

Sos pomidorowy

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy czosnek i chwilkę dusimy. Dorzucamy pomidory, ulubione przyprawy i dusimy przez ok 20 minut. Po tym czasie wszystko blendujemy na gładki sos. W przypadku użycia przecieru pomidorowego odpuszczamy sobie blendowanie 😛

Smacznego.

Pani Witaminka administrator

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *