smalec wegański

Kto nie kojarzy pajdy chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Często serwowany przysmak na festynach, imprezach regionalny czy jako typowe „czekadełko” w restauracji. 🙂 Postanowiłam odtworzyć ten smak, ale w zupełnie innej wersji, o wiele lepszej bo roślinnej 🙂 Wersji na wegański smalec w necie jest mnóstwo-jak to mówią do koloru do wyboru. Ja jednak cenie sobie prostotę i szybkość. Dlatego dziś wychodzę z propozycją „smalcu z białej fasoli” 🙂 Ta pasta sama w sobie zaskoczy nie jedną osobę. Wiem co mówię, moi znajomi nie mogli się nadziwić ze z tak banalnej fasoli można stworzyć coś tak nieziemsko pysznego. Ta kremowa pasta z dodatkiem cebulki i prażonego jabłka oprócz tego, że jest łatwa w wykonaniu to również jest mega pożywna i obłędnie pyszna. Ponadto dodam, że smalec z białej fasoli smakuje najlepiej na drugi dzień po zrobieniu. Świetnie się sprawdzi jako przekąska, serwowana na stole podczas wizyty naszych znajomych. Pajda chleba z tą pastą przybrana plastrami ogórka kiszonego może zmylić niejednego smakosza klasycznego, zwierzęcego tłuszczu.

smalec wegański Składniki:
– 200g ugotowanej fasoli (wcześniej należy ją namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie)
– 1,5 dużej cebuli
– duże, kwaśne jabłko
– łyżeczka pieprzu ziołowego
– 3 listki laurowe
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 1/2 łyżeczki majeranku
– sól i pieprz do smaku
olej do smażenia (użyłam rzepakowego)

 

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności cebulę kroimy drobno. Jabłko należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju razem z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Następnie dodajemy cebulę i jabłko, dusimy do miękkości. Następnie wyciągamy listki i ziele. Ugotowaną fasolę, miksujemy na gładką masę, w miarę możliwości można dodać odrobinę wody by masa nie była zbyt gęsta.
Dodajemy do zmiksowanej fasoli cebulkę, jabłko, pieprz ziołowy, majeranek i miksuj wszystko razem, w zależności od tego jaką lubisz konsystencję. Na koniec dodajemy soli i pieprzu do smaku. Ja zostawiam pastę w lodówce na całą nocy by smaki się „przegryzły”. To właśnie wtedy fasolowy smalec smakuje najlepiej. Najlepiej smakuje na pajdzie ulubionego chleba, oczywiście z kiszonym ogórkiem. 🙂

Smacznego.

wegański smalec

Pani Witaminka administrator

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *