tokoferol

Istnieje mnóstwo dowodów na to, iż witamina E posiada właściwości opóźniające proces starzenia organizmu dlatego też określa się ją mianem „ witaminy młodości”. Warto więc przyjrzeć się jej bliżej. Nie jestem chemikiem i nie chce zanudzać Was naukowymi definicjami jednak nie mogę ominąć pewnych faktów dotyczących witaminy E.

Mówiąc o witaminie E powinno mieć się na myśli nie jedną cząsteczkę, ale grupę składającą się z ośmiu związków o podobnej strukturze w skład których wchodzą tokoferol i tokotrienol. Do każdej z przytoczonych powyżej grup zaliczane są związki typu alfa, beta, gamma oraz delta. Wszystkie postacie witaminy E z wyglądu przypominają bezbarwne albo jasnożółte, lepkie oleje, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Biorąc pod uwagę złożoność związków należących do tych grup nie jest obojętne z jaką postacią witaminy E mamy do czynienia. To α-tokoferol wykazuje najwyższą aktywność biologiczną i dlatego też tej postaci przypisujemy najczęściej nazwę Witaminy E.

Pomimo tego, że wszystkie związki wymienionej wcześniej wykazują właściwości witaminy E to właśnie α-tokoferol jest najlepiej przyswajalną formą dla organizmu ludzkiego.

Witamina E dla zdrowia i urody

Największą i za razem najważniejszą siłą witaminy E jest jej właściwość antyoksydacyjna. Co oznacza, że witamina E przeciwdziała utlenianiu białek, lipidów i DNA, a co za tym idzie zaprzestaje ich destrukcji. To doskonała broń w walce z wolnymi rodnikami, które powodują szybkie starzenie się skóry, dysfunkcje tkanek i komórek, rozwój chorób w tym także chorób nowotworowych.

Prócz właściwości opóźniających starzenie skóry witamina E wykazuje działanie przyśpieszające gojenie się ran, a to za sprawą posiadanych zdolności wnikania w głąb bariery lipidowej komórek skóry. Skutkuje to efektem uszczelniania i wzmacniania błony komórkowej skóry.

Ponadto witamina E stosowana jest również w prewencji chorób sercowo-naczyniowych zmniejszając ryzyko występowania dusznicy bolesnej i zawału serca, co więcej podana w szybkim czasie po zawale mięśnia sercowego może przyczynić się do zmniejszenia strefy uszkodzenia serca.

Kolejną właściwością jest zaprzestanie powstawania miażdżycy, wykazuje też działanie prewencyjne w rozwoju nowotworów. Chroni czerwone krwinki, ułatwiając tym samym dostarczenie zawartych w nich tlenu do wszystkich komórek organizmu. Dodatkowo wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne oraz obniża krzepliwość krwi. Co ciekawe badania naukowe wykazały że tokoferol może zmniejszyć rozwój takich chorób jak Parkinson czy Alzheimer.

A co w przypadku niedoboru witaminy E w naszym organizmie?

Niedobór witaminy E w organizmie może przyczynić się do zaburzeń neurologicznych. Które mogą nasilić się wraz z procesem starzenia. Niedobór może również powodować problemy z płodnością (zwłaszcza u mężczyzn). Deficyt witaminy E jest niebezpieczny w szczególności dla dzieci ponieważ może przyczynić się do rozwoju niedokrwistości, zaburzeń wzroku oraz nagłej śmierci. Mała ilość witaminy E w organizmie przyczynia się do wzrostu chorób infekcyjnych, procesów zapalnych czy chorób sercowo-naczyniowych.

Wrażliwość witaminy E

Aby witamina E pełniła rolę silnego przeciwutleniacza w naszym organizmie należy pamiętać o tym aby nie dopuścić do jej wcześniejszego utlenienia. Witamina E jest również wrażliwa na wysoką temperaturę. Dlatego tak ważne jest aby witamina E była właściwie przechowywana.

Naturalna forma witaminy E występuje w oleju co ciekawe z ośmiu odmian witaminy E tylko tokoferol produkowany jest syntetycznie. Jednak badania pokazuję, że naturalna witamina E jest aż dwukrotnie lepiej przyswajalna przez nasz organizm niż syntetyczna. Należy pamiętać że jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Dlatego też aby nie dopuścić do deficytu tnie powinno się obniżyć zawartości tłuszczów w diecie poniżej 15%.

Naturalny konserwant

Biorąc pod uwagę, iż witamina E posiada zdolności przeciwutleniające w tym także przerywa reakcje utleniania lipidów, dzięki temu znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym jako naturalny konserwant. Na etykietach produktów spożywczych witaminę E możemy znaleźć pod symbolem E307-309.Warto pamiętać że tokoferol stosowany do jako substancja konserwująca, służy wyłącznie przedłużaniu terminu ważności. Natomiast aktywność biologiczna tracona jest na drodze przetwarzania produktu. Witamina E znalazła również zastosowanie jako konserwant w przemyśle kosmetycznym. Dzięki takiemu zastosowaniu produkty kosmetyczne mają dłuższą datę ważności i są bezpieczne dla skóry. Nasuwa się pytanie jak rozpoznać kiedy tokoferol pełni rolę konserwanta, a kiedy posiada właściwości biologiczne dla naszego organizmu. Odpowiedź jest prosta. Należy patrzeć na stężenie wit. E. W preparatach kosmetycznych pomiędzy 0,1% do 1% wykazuje działanie lecznicze na nasz organizm. Natomiast stężenie poniżej 0,1% ma wyłącznie właściwości konserwujące produkt.

tokoferolŹródło tokoferolu

No dobra tyle dobrego powiedziano o witaminie E więc warto wspomnieć w jakich produktach możemy znaleźć tę drogocenną witaminę.

Większe dawki tokoferolu znajdziemy w takich produktach jak oliwa, kiełki pszenicy, orzechy laskowe, migdały. Mniejsze ilości znajdziemy w zielonych warzywach, płatki owsiane, pomidory,dynia.

Warto pamiętać, że obróbka termiczna produktów spożywczych powoduje rozkład witaminy E. Warto mieć na uwadze aby spożywać jak najwięcej nieprzetworzonych produktów bogatych w tokoferol.

Bibliografia:

1. B.Milanovic.: Witamina E- co kryje świat tokoferoli? Świat Przemysłu Farmaceutycznego 3/2016.

2. A. Zielińska, I.Nowak.: Tokoferole i tokotrienole jako witamina E., Chemik 2014,68.7.585-591

3. B.Waydyk., Strażnik Zdrowia

4. D.Lipiak., Właściwości i biodostępność naturalnej witaminy E.,Brenntag

Pani Witaminka administrator

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *