pieczona papryka

Zapewne każdy z Was ma takie dni, w których ostatnią myślą, jaka nam przychodzi do głowy to gotowanie. Ja wracając z pracy marze o chwili spokoju, a jednak jeść trzeba 😛

W takie dni z pomocą przychodzą mi szybkie, pyszne i zdrowe przepisy. I muszę się przyznać, że ostatnio dopadł mnie leń a to za sprawą przeziębienia, które mnie męczyło. Dlatego nie zastanawiając się ani chwili dłużej postawiłam tego dnia na paprykę. Uwielbiam takie dania, które „same się” przygotowują. Zapiekana papryka jest właśnie takim daniem. Wystarczy kilka składników i piekarnik. Dodam tylko, że to danie nie może się znudzić, bo paprykę zapiekać można z różnym farszem i odkrywać smaki na nowo 🙂

 

faszerowana papryka

 

 

 

Składniki:

  • 2 papryki
  • 250 g półtłustego twarogu
  • jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

 

 

 

 

Przygotowanie:

  • Do naczynia przełożyć twaróg wbić jajko i dodać pokrojoną natkę pietruszki
  • Papryki przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Ułożyć w nim papryki, napełnić farszem,
  • Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez około 20-25 minut.

Gotowe 🙂

Pani Witaminka administrator

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *