ciasto ucierane

Kiedy byłam mała w moim domu, co by się nie działo w niedziele zawsze było jakieś ciasto. Gdy tego czasu było mało mama zazwyczaj robiła ucierane ciasto tzw. ZEBRA (nazwa wzięła się od kolorystki ciasta a 🙂 ) Chwilkę pokręciła się po kuchni i po godzinie w całym domu unosił się zapach cista.  Obłędnie pyszne i długo świeże. Do tego kubek kakao i nic do szczęścia więcej nie trzeba. Postanowiłam odtworzyć ten smak z lekką modyfikacją składników.

Szybkie i łatwe tak, że każdy może je zrobić. Ciasto ucierane z dodatkami jest pyszne na każdą okazję.

ciasto ucieraneSkładniki

  • 2 szklanki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • laska wanilii ( lub cukier wanilinowy )
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamon
  • 1 banan

 

 

Przygotowanie

Do miski wsypujemy suche składniki (bez kakao, cynamonu i banana) dodajemy mleko, olej, ziarenka z laski wanilii i dokładnie ucieramy. Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, cynamon, a do drugiej rozdrobnionego banana. Każdą część dokładnie mieszamy.Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia i łyżką wykładamy ciasto, raz ciemną raz jasną część. Wstawiamy ciasto do ustawionego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut.
Po upieczeniu możemy udekorować ciasto gorzką czekoladą i orzechami.

ciasto ucierane

 

ciasto ucierane

Pani Witaminka administrator

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *